True Friend

Senaste inläggen

Av Malin Fahlén - 6 mars 2013 22:53

Igår var Izabelle och jag på clinic för Emma Willblad. Det var intressant, och vi fick många tips och ideer. Vilket alltid känns kul. Även om båda mina hundar faktiskt har fina fotgåenden så kan man alltid förfina och förbättra. Intressant kväll helt klart. Viktigt att tänka på hur man själv rör sig och ge samma signaler jämt till hundarna för att hjälpa dem så mycket som möjligt på vad som komma skall. SEdan lite nytt sätt att lära in ingång på. Att tänka på vart de sätter ner frambenen. Jag gillade Emmas tänk och hennes hund Plätt har ett superfint fotgående. Måste nog läsa igenom mina anteckningar innan ett längre inlägg.


Förra veckan låg fokus på långa kedjor. Vegas fick köra alla moment i eliten x 2 innan belöning först en gång framifrån sedan bakifrån plus ett extra hopp som jag belönade. Jag är väldigt nöjd med hans insats han körde på och verkade inte störd av utebliven belöning. Varken genom sänkt tempo eller ökad aktivitetsnivå. Vi firade sedan genom att leka länge med fina igelkotten och grisen och bollen och godis.


Jamma fick köra lydnadsklass 1x2 hon var också duktig men blev en aning ofokuserad mot slutet, inte mycket men en anings så här kan vi träna lite mer. Hon tjuvstartade även på hopp över hinder gång två. Så då fick vi göra om och göra rätt. Hon fick äta kattmat, jaga korv och leka med en vubba efteråt.


I lördags var jag på föreläsning om den viktiga leken och hundarna låg i bilen. Efteråt var de pigga så jag promenerade med dem och sedan slängde vi ut många föremål i en fullstor uppletande ruta. Vegas hämtade tre snabbt och snyggt med fina avlämningar utan tugg. jag prövade att skicka Jamma och hon överraskade väldigt genom att gå ut fint både på djupet och nära och hittade snabbt tre föremål hon med med fina avlämnande och fokus ut för mer. GLAD! Vegas överraskade sedan genom att köra snäva sökskick över ett område och komma in för omskick. Vet ej om jag gillade det. Stoppade honom och han fick hålla sig ute och leta tills hans hittade ett föremål. Något att tänka på. Hitills verkar Jamma vara lätt att riktiga och lyssna bra på det. Fint. På söndagen fanns ingen lust att träna men lite lydnadspill och sedan lekte hundarna i solen.


Ingångar på plan och peppiga kedjor står på veckans schema. Även att filma en del.

Idag träning med Izabelle. pepp innan passet inte så pepp när jag väl var på klubben. men Jamma gick riktigt bra. fick även hennes fotgående filmat och det såg fint ut. Tog ut Vegas och ska leka med honom då vill han ej ta leksak och jag tänke rmen va faan ska du inte kunna leka nu pga av löptik. Tillsaken hör att han pep till igår när jag hälsade på honom efter jobbet. Misstänkte ont i munnen igen och mycket riktigt när jag bänder upp munnen så skriker han och går undan. Samma som i somras.. Attans. Så nu får han vila från kamplek och hård träning. Men han är pigg i övrigt och fick köra ett pass med korvbelöning. Måste fått en smäll när de lekte i söndags jag tyckte han pep till vid ett tillfälle men svårt att vetas.


Här hemma har vi nu det riktigt kul

  • Löptik (Jamma)
  • Nyopererad hund (River tagit bort knölar)
  • ont i munnen hund (Vegas)

Så det är ett himla pysslande om vilka hundar som kan vara tillsammans och vilka som inte ska vara tillsammans. River har idag varit hos Robban för att kontrollera att han ej ska slicka på sitt sår. Tratt ger honom liiite panik. Typiskt nog gick även min dammsugare sönder med en himla smäll och gjorde halva lägenheten kolsvart.

ANNONS
Av Malin Fahlén - 24 februari 2013 22:17

Efter en del intressanta blogginlägg på sistone har vi lagt om träningen till att köra så mycket mer kedjor än detaljer. Svårt att släppa på detaljerna som det freak jag är men vad är viktigast när det kommer till tävling? Jo helheten, att kunna hålla ihop ett långt program, att vara pepp trots några små missar. Att hunden och jag är ett team. Att ha roligt tillsammans. Så om jag ser det från det håller så låter ju helhet som ett givet koncept. Och hitills gillar jag det mycket. Och det bästa av allt är att jag får träna detaljer också. Men inte i lika stor skala. Vi gör långa kedjor, över ett och ett halvt program i den klass man befinner sig på. Vi blandar bruks och lydnadsmoment för att få variation och fler moment att välja på. Vi gör korta kedjor med lite mer fockus på utförande, under, efter och mellan momenten. Vart är hundens tanke? Uppgift eller belöning? Viktigt! Jamma tänker gärna belöning belöning belöning och det fort. Blir ofokuserad med utlagd belöning, tittar och är orolig att någon ska ta den. Bäst att jag stirrar på den. Samtidigt ger hon lite mer i momenten, lite mer slarv men en jävla attityd. Här har vi mycket att träna på men också mycket som kan utnyttjas. Vegas vill gärna arbeta, han tänker uppgift, jag vill, jag vill. Men han är också känslig för hur jag är.. gäller att  jag är fokuserad. men för hans del så är helt klart kedjor rätt väg att gå. Han har fina detaljer, men på de sista tävlingarna har jag haft svårt med att bibehålla mitt fokus under lydnaden. Jag tror att en väg att gå är att stärka helheten.

 

Idag tränade vi två pass ett på förmiddagen på en parkering. Med tråkig belöning (bara torrfoder) och rätt mycket störning. Jamma var lite här och lite där. Helhetsmässigt håller hon ihop bra. Hon kan jobba på, men ibland kan hon låsa sig. Typ inte sätta sig efter läggande under gång. Det som funkar bäst för damen är en utskällning och en time out. Sedan är hon med i matchen igen.. känns sådär men att sno belöning funkar inte. Med henne är det tydlighet som gäller. Inget trams mellan momenten utan strikt förflytta sig till nästa moment med en förberedande signal inför nästa moment. Vegas är tvärtom, herregud han skulle dö om jag skällde ut honom, men att sno belöning eler retas på det viset ger utdelning och mellan momenten kan man tramsa hur mycket som helt och ändå kan han växla fint från olika momentt med stadga eller fart. Jag gillar det! Men jag gillar jammas stil oxå, bara ovant=)

På eftermiddagen åkte vi till klubben, vi hade hur kul som helt och jag tror att båda hundarna gjorde sitt livs bästa pass. Grymma var de. Fina kedjor och glad attityd. Jamma var mer vild än tam. Och vägzy gjorde så fina framåtsändanden så jag blev galet glad. I hela kroppen.(blev tvungen att filma, och sedan skickade jag filmen till två hundfreaks. Det var löjligt men plötsligt händer det som man säger) Även River var med och levererade! Härligt avslut på helgen!

 ANNONS
Av Malin Fahlén - 5 februari 2013 21:49

Ja vilken fin hall de har byggt i Väsby. I lördags gjorde vi vårt första besök i hallen. Lite spontant efter att vi förstog att det inte skulle gå att träna på klubben pga halkan. så skötn med bra underlag och man slipper minusgrader och blåst. Jätteskönt. Kunde träna på saker som legat i vila pga av väder, halka och kallt. Som hopp, metall och tung.


Båda hundarna skötte sig fint. Jamma tyckte tydligen det var lajbans där. Hon hade fin attityd och var nästan lite flåsig/hetsig det var kul tycker jag. Hon brukar annars vara den likgiltiga. Allt går bra inget att hetsa upp sig över tycker hon. Hon gjorde många fina saker som jag är jättenöjd med. tex en fin kedja av klass 1. Bra uthopp. Fint fotgående och bra apportövningar. Vegas var också duktig, han gjorde uthopp på fullhöjd, fint kryp och springdelen på framåtsändandet som gick bra. Han gjorde även snabba inkallningar med bra ställande och snabba släta inkallningar. Bra tungapport med galopp både ut och in, kanske lite snett sättande om man ska vara petig. Inte så bra metall, inte kört på hela vintern. Där galoppen in uteblev. Men bättre gripande än förr. Har en liten tanke om detta som ska bli kul att testa. Måste ju få till en fin metallapport. Kul pass med tre andra brudar. Maria och halvbrorsan cash. Izabelle och Diva och sist men inte minst Rebecca och lilla söööta Runa.


På söndagen var det dags för öppenträning under två timmar i hallen. Jättebra träning blev det. Jamma gjorde en superfin tävlingsmässig plats och tandvisning. där hon låg fint och satt blickstilla när domaren såg på tänderna. Hon gick bra och engagerat fritt följ. Jag måste bara tänka på hur jag sätter fötterna och öva mer på halter. Fina kedjor av flera moment, där vi under transporten förberedde för nästa moment men inte fjantade oss. Hon var på och var en liten pärla. Hon verkar gilla den där hallen.  Man fick även hjälp med kommendering som gick bra tycker jag. Visst finns det att jobba på men en bit på väg.Tävla där kanske vore något?

Den där vägzy fick börja med ett kryp, där han var för på. Fin attityd men något höga armbågar. Kanske inte ska börja med krypet nästa gång. Uthopp på fullhöjd där fockus är att fortsätta springa till sitt kommando kommer. Inte välja avstånd själv. Bra tungapport med fart och fin ingång. Sämre metall, men bättre gripande och han kunde väl tänka sig att galoppera. Supersnabb inkallning med bra läggande (som jag aldrig tränar men borde) Jättebra framåtsändande ut delen. Trots lite trång så sprang han fint på alla skick. Laborerade lite med target och utlagd godis och inget alla blev fina. Sen avslutade han med sitt i grupp och lydnadselit platsliggning. Inga problem. Han låg med båda bakbenen utsträckta på någotvis och vekrar haft det sååå skönt. Satte sig fint på mitt kommando och la sig bra på mitt kommando. Även lite fjärrträning fick han där jag tycker han tänker rätt med viktplacering. Svårt med mig på avstånd men med en planka under sig gick det lättare att fokusera på rätt sak. Bakben låsta. Inte för jag vet vad jag ska ha det till men kul ändå. Duktiga hundar och jätterolig träning blev det. Vi hoppas på fler öppnaträninga för det var super. Izabelle och jessica var kvällens sällskap. Mer sådant

Av Malin Fahlén - 30 januari 2013 18:42

Idag kom Jammas röntgen resultat hon har Hd grad b och Ed grad 1. Det var ett väldigt tråkigt besked självklart. Vi blev väldigt ledsna och hade lite svårt att koncentrera oss på arbetet resten av dagen.(barnen var väldigt söta och undrade varför jag var ledsen, Jamma har ett litet fel på armbågen fick de till svar, svårt att förklara för barn/folk som ej vet. Men de tyckte det var väldigt tråkigt för Jamma el Maja som de kallar henne)

 Man tänker om det är något som man själv gjort, har hon lekt för hårt med andra hundar eller motioneras för hårt?  Men lilla Jamma är ju ändå den samma. Hon är samma fina lilla tjej. Och hon har aldrig haft ont eller varit halt hittills så vi får hoppas på det. Jag har ju en friröntgad  Riverhund här hemma som har poblem med sin armbåge. så man kan ju aldrig få några garantier tyvärr. Desto bättre verkar väl prognosen god, så vi håller tummarna att hon får vara smärfri och slippa ha ont helt enkelt. Får väl ta henne till Stefan Rosen på redog för ett expertutlåtande hur man bäst ska gå tillväga.

 

Bästa galenJamma

För att rycka upp oss åkte vi till skogen och tränade lite upplet. Jamma gick jättefint och hämtade in 3x3 föremål på djupet. Det första med synretning men sedan resten utan. Jätteduktig tjej som sprang ut fint och letade bra OCH leveredade ända in i fotpossition. (haft lite problem med avlämnande, men hör och häpna träning verkar ge färdighet) Sen fick den där vägzy köra. Han fick träna efter vårt nya skojiga upplägg. Där först ett föremål läggs ut och så belöning, sedan två föremål som måste in och så belöning och sedan tre osv. På andra omgången med två föremål fick han problem med föremål nr 2 som låg ganska nära stigen men i en tät gran. Men han letade fint och det gav utdelning. Sedan gick de andra omgångarna bra. Duktig kille. Vi åkte en sväng till Klubben, men det var deppigt värre då planerna till mesta dels var täckta av ett lager is och vatten. Fanns en fläck som var hyffsad så Jamma fick träna kedjor utan störnade glad matte mellan momenten utan bara fullt fokus och förberedande signal innan nästa momnet. Kändes bra. Vegas fick träna på bruksstegen. Att inte rusa första delen och typ slänga sig av. Det vill vi inte ha. Men lite repetition gav utdelning. River fick leta lite korv. Sen åkte vi hem och hundarna fick lite tröstben att gnaga på och jag fick se på en argsint masterchef USA. herregud vad de fick skäll, de skämde tydligen ut sig själva, domarna, programmet och heeeela USA. My good!

Av Malin Fahlén - 7 januari 2013 22:08

Året har inletts på bästa sätt med en hel vecka fylld av hundträning med bästa gänget. Många sökpass har vi faktiskt fått till, även om vädret varit lite omväxlande. Vegas har gjort både toppenpass och bottenpass. Men vi har väl lärt oss något antar jag. Vi håller ju på att lära Vegas ett system, eftersom att han hmmm tydligen inte har något enligt domarna på lägre tävlingen... Vi tränar numera efter boken sök och räddningshunden av Anita Leander Mellin. Och än så länge så ser det bra ut. Vegas var hunden som förut inte ens sprang rakt trots stor retning med exempel popup eller x-figge. men nu kan han faktiskt springa hyffsat rakt ut från mig till 60 meters djup. Även ett och annat framslag har vi lyckas lura till oss. Spännande resa att se vad vi landar. Finns två spännande högre tävlingar i april. Vi ger det tills dess.. Sedan är det nämligen spårsäsong för resten av året till senhösten. Ser väldigt mycket fram emot brukssäsongen i år. Jag hoppas att vi har hunnit stärka våra svagheter och behållit våra styrkor tills det är dax. Mycket uppletande har det också blivit, en ganska svår gren. Men med varierad träning och ordentlig utvärdering så hoppas jag att vi ska vara något bra på spåret. Att springa är ju inga problem oftast inte att hitta heller.. Lite tugg och ibland tydligen något spår? Djur? som vekrar kunna störa Vegas lite. Men som sagt med träning brukar det ge med sig. Bäst att ta tag i spårningen igen oxå, lite hårda kluriga spår har vi gjort under julen.. Även lydnaden är det ju som bekant bäst att traggla på med. Det är ju mest framåtsändandet, detta komplexa moment. Vill få till det snyggt. En tränarutmaning helt klart. krypet tittar vi oxå lite extra på.


Jamma har fått många många spår nu under ledigheten. Jäklar vilken liten spårnäsa hon har.. Jätterolig är hon faktiskt. Maja la spår nu sist och det fixade hon galant.. Hon plockade även upp en pinne i spåret och det har vi inte varit bortskämda med.. Men det tar sig. Annars är det lydnads detaljer för henne med.. Egentligen är det mer helhet att träna med henne, men underlaget lämnar övrigt att önska. Börjat lite med vittringen och fick plockepinn kaos.. så nu har vi gått över på burkmetoden. Först fick hon lära sig hur man gjorde genom att markera en korvbit.. Nu har vi avvancerat till the i en burk, snart dax för min doft plus träpinne. spännande. Vi har även varit och röntgat den lilla. Så nu har vi ont i magen av oro över resultatet som säkert dyker upp i veckan.


Julledigheten har varit den bästa! Så underbart att bara få göra vad man vill under några sköna veckor. Nu är vi taggade att sätta igång med träningen på riktigt. Precis vad vi behövde!


Av Malin Fahlén - 25 december 2012 13:54


Ja nu är ju snart året slut. Våra mål för 2013 är


Vegas

*Brukschampion i spår

*Uppflyttad till elitsök

*prestera väl på rasmästerskapet


Drömmål

*två supertävlingar med upp mot 600 poäng (både poängsmässigt och känslomässigt)


Vallning

*träna mot VP eventuell start om allt funkar

*Guldtackan starta


Lydnad

*träna och tävla om vi hinner.. Vore kul att tävla för att se om vi utvecklats


Jamma


Lydnad

*klass 1

*klass 2


Bruks

*appellen


Vallning

*komma igång ordentligt med träningen


För hela flocken hoppas jag att vi får vara hela och friska och att vi får till massor av bra och rolig träning och fina tävlingar med käsnla.

Av Malin Fahlén - 18 december 2012 21:28

Måste säga att jag är nöjd med tävlingsår 2012. Vi har gjort mycket fint. Lydnadschampion, CERT i spår och uppflyttad i söket. jag är helt klart nöjd med min bästa Vägzy. Jamma har inte fått riktigt lika mycket tid som Vegas, men hon kommer bara mer och mer i träningen nu så inför nästa år har jag två aktiva tävlingshundar det blir super!! och en supermaskot bästa buff!


Vegas mål 2012

Lydnad

*Lydnadschampion

*Minst 3 tävlingar på 290 poäng


Resultat: Lydnadschampion blev han i februari på en helt ok tävling i sundsvall. Efter det tog vi en paus från tävlingslydnad som varade heela resten av året. Så inga tävlinga över 290 poäng tyvärr. Liite sugen har jag allt varit men vi får väl ladda för 2014 eller så...


Bruks

*1 brukscert i spår

Drömmål: brukschampion

*Starta lägre sök

Resultat: Där lydnadspeppen tog slut tog brukspeppen vid. Vi har startat på 5 elittävlingar. Varit bortlottad på många och på en tävling som vi faktiskt var ordninarie till blev Vegas skadad. Vi har fått till två godkända, ett brutet (inget slut, sååå surt) och två med certpoäng och ett med CERT! Jag är jättenöjd med det resultatet. Vi gjorde även vår första start i lägresöket efter hela TRE veckor med bra systemträning. och det gick ju hela vägen med en klassvinst och uppflyttad till högre. Dock var han mer vild än tam i skogen så vi har en biit kvar att träna.

Agility

*Uppflyttad till agilityklass 3

*Pinnar i hoppklass 2

Resultat: Fanns varken tid eller lust till någon agility i år. Vi gjorde ytterst få starter. Några gjorde vi i karlstad där jag var ovanligt peppead och skrev långa listor att träna på. Sen rann det ut i sanden och det blev inget mer. Så inga pinnar.


Jammas mål 2012

Lydnad

Lydnadsklass 1


Resultat: Vi gjorde en start där vi nollade ställandet under gång och hade allmänt dålig attityd. Superlång väntan gjorde inte saken bättre. Var anmäld till en tävling till men den morgonen vaknade jag med 39 graders feber så den blev inställd.


Bruks

Appelklass


Resultat: Ingen bruksstart då vi inte fick till nog med träning


MH

Resultat: Kull MH gjorde vi 14 månader gammla. Vilket gick superbra. Jamma visade upp vilken cool och nyfiken tjej hon är. Att hoppa och klänga på människor tillhör en stor favorti. Inte var hon rädd för spöken heller. Skottfast såklart


Röntgad

Resultat: Det här målet känns konstigt att jag tog, då jag avskyr när de ska söva hunden och hålla på och röntga. Men ja vi får väl göra det snaaaaart!!!


Utställd i valpklass

Reslutat: Japp hela två ggr med HP som belöning. På en utställning blev hon även BIR valp. Liten men naggande god är hon mitt Jamm!!

Av Malin Fahlén - 10 december 2012 22:31

En härlig helg på många sätt men också oro för en sjuk Link. Nu när det har kommit mängder med snö kan man ju inte längre söka i skogen. Så i lördgas åkte vi till Majas familjs grisgård. Där finns det hur mycket nedlagda svinhus som helst, vi har varit där några gånger tidigare och alla hundar älskar att söka i miljö. Lilla Jamma fick äran att börja efter en stark insats av terrierna att valla av hela plejset. Jamma har varit på gården två ggr förra året men då var hon ju liten. Men hon var verkligen jättefin och sökte jättebra och blev superglad för sin belöning när hon hittade sina figgar. Jamma fick testa en hög figge på en stege och där fick hon jobba lääänge men hon gav inte upp och med lite uppmuntran av mig började hon även leta högt och fick träff. Jag såg nog även att hon hade en tendens till lite självbevarelse drift då hon kastade sig upp för ett högt plank utan att tänka... Typiskt aussie speciellt sockeraussies.. Galen med fart! Jättenöjd med Jamma som avslutade superfint med att få vind på en figge som låg gömt i halmen. Fin tjej!!


Vägzy sedan. Han har en tendens att vara lite hmmm galen i inomhus miljöer.. Noll självbevarelsedrift.. leta figge och jobba går före allt i hans lilla värld. Han fick ibland det på räddningen att det inte alltid är bra att vara kamikazi. utan lagom är bäst! Nu blev han ju ingen räddningshund utan får vara en tokig springhund. Men han skötte sig fint. Han hade lite svårt att komma till markering (skall) på figge som låg gömd i golv. Hög figge på stege hittade han super. Som han dessutom klättrade upp till, för att i sista stund slänga/hoppa bakåt. PUST! Med hjärtat i halsgropen för matte men med en hund som täkte klänga upp igen, som tur var så klättrade figgen ner och belönade... Så då var vi ju tvungna att testa igen, fram med en figge på en ny stege och nu fick vi fram en markering från golvet. Duktig Vegas. Att jobba på att markera/lokalisera figgar i golv (låga figgar) och komma till ett beslut att markera. Vega svar i varjefall lycklig. och vi avslutade dagne med en promenad med alla hundar.. till och med buffen kunde sköta sig och ville bara smaka liiite på vilja i början men han skärpte sig snabbt och kunde tänka sig att leka buff lekar med henne. Tyvärr var inte Vilja lika upphetsad av den tanken.

Kvällen avslutades dock tråkigt då vi var oroliga för bästa Linkan som ätit kardborrar och fått i halsen.. Stackars killen fyy vad otäckt det var!! Men eftersom att Maja och jag supervakade så blev han så klart frisk.. Supervakan resulterade även i den andra fri röntgade kull trean. Fina Jamma brorsan Viggo! Grattis Matilda, nu kan inget stoppa er!


Vi passade på att koka lite julgodis oxå. Knäcken blev lite för lös, men god om man tar den från frysen. kolan blev dessto bättre så det var bra. Söndagen bjöd också på två härliga promenader. varav en med mycket fotande.

Fin Jamma

 

Bästa Vägzy (plätteploan)

   

Finaste syskonen på snöpromenad! Den här bilden blev så fin och det bästa av allt är att helt plötsligt bara stog det tre hundar där på stocken.. inte arrangerat aaaaallllssssssss:)

Presentation


Malin Fahlén
Vegas - Lok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015
>>>

Kategorier

Sugarwind's

Vegas valpar

Länkar

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se